HTML

Vegyes

Friss topikok

Címkék

agárkosbor (1) akác (2) akácvirágos gyögynövényes méz (1) alma (2) almaecet (1) álmatlanság ellen (1) Apicius (1) apiterápia (1) aranyvessző (1) arctonik (1) aszalt sárgabarack (1) A négy évszak (2) A római konyha (1) barna ásóbéka (2) befőttek (3) befőzés (14) békamentés (2) bodza (2) bodzavirágos gyógynövényes méz (1) böjti levesek (1) borsmenta (1) bujdosó mák (fehér) (1) burgonya (2) citromfű (2) Collner Vincze (1) csalán (2) cseh kucsmagomba (5) cseresznye (2) csipkebogyó (2) csipkebogyólekvár (1) csipkebogyó tea készítés (2) cukkini (1) cukkinivirág (1) cukormentes tartósítás (6) Czifray István (5) díjak (1) dió (3) ecetkészítés (1) egytál (6) ernyős sárma (1) ezmegaz (12) Farmos (1) Farrmos (1) fejfájás elleni (1) fekete dió (1) főétel (5) fokhagyma (1) fürgegyík (1) Füves könyv (2) galagonya (1) gasztroajándék (1) gesztenye (1) Gillich István (1) gluténmentes (3) gombák (3) gombatartósítás (1) gombatermesztés (1) gőzben tartósítás (1) gyógygombák (2) gyógynövények (9) gyógynövényes méz (5) gyógynövényes méz készítése (1) gyógyteák (1) gyomorfekély kezelése (1) hajdinaliszt (1) hársafavirág (1) hársfa (1) hársfa levélrügy (1) hársfa rügy (1) hashajtó (1) házi kozmetikum (1) hecsedli (1) homoki gyík (1) homoki nőszirom (1) ibolya (4) idegnyugtató (1) illatos almaecet (1) imazalil (1) Iris pseudacorus (1) izzasztószer (1) játék (1) jégsaláta (1) kamilla (1) káposzta (1) karácsony (1) kékbegy-tanösvény (1) kekszek (2) kenyerek (1) késői laskagomba (1) köhögéscsillapító (1) kökény (1) kökénylekvár (1) komló (5) könyvajánló (1) köptető (1) környezet (1) körömvirág (1) körte befőtt (1) Kossuth Lajos (1) krémsajt (1) kucsmagomba (6) kucsmagombás receptek (1) kucsmagomba tartósítás (1) kukoricaliszt (3) Leányvár (1) lecsepült veronika (1) Legújabb magyar szakácskönyv (1) lekvárok (3) Lénárd Sándor (1) levesek (2) M.Tótfalusi (1) Magyar Elek (1) Márai Sándor (6) mártások (2) martilapu (2) masa harina (1) mazsola (1) medvehagyma (10) Medve Imre (1) meggy (2) Melissae officinalis (1) Mende (1) menta (1) mentaszörp (1) mocsári gólyhír (2) mocsári nőszirom (1) nádcukor (1) napi határ (17) Napsütötte Toszkána (1) nektarin (1) november (2) nyombélfekély kezelése (1) olívaolaj (1) ortofenil-fenol E-231 (1) ősz (1) őszibarack befőtt (1) osztrák csészegomba (2) oxálsav (1) papaver dubium (1) paradicsom (2) parmezán (1) pásztortáska (1) piros árvacsalán (3) piros csészegomba (1) pisztiricgomba Polyporus squamosus (1) pitypang (1) prokloráz (1) Radványszky (1) Radványszky Béla (1) rágcsa (1) Régi magyar szakácskönyvek (1) ribizli (1) rizs (4) ropi (1) rózsa (1) rózsás almaecet (1) rózsavíz (1) salátaboglárka (2) saláták (3) sárgabarackdzsem (1) sárgabaracklekvár (1) sárgarépa (2) sárga nőszirom (1) sárga tyúktaréj (1) sásliliom (1) savanyúkáposzta (1) sós krémek (1) spenót (8) sütik (2) szakácskönyvek (4) Szakácskönyv a római kórból (1) szószok (1) Tápió-vidék (1) tartósítás (7) tartósítószermentes tartósítás (7) tavaszi hérics (1) tejföl (2) téli fülőke (2) tibkenzanol E-233 (1) Tiliae officinalis (1) tojás (3) tojásos ételek (2) tortilla (1) tyúkhúr (3) újhagyma (1) vadkörte (1) vadszederlekvár (1) vaníliás-levendulás sárgabaracklekvár (1) vaníliás-rumos sárgabaracklekvár (1) vaníliás sárgabaracklekvár (1) vegyes befőtt (1) vérehulló fecskefű (1) vesekő kialakulása (1) videók (1) viola odorata (1) vizisikló (1) Vízparti Élet Háza (1) zabpehely (2) zamatos turbolya (4) Zilahy Ágnes (1) zöld turmix (2) Címkefelhő

Indafotó képek

Indavideó

Most jöjjenek a befőttek! - Levendulás körte és őszibarack befőtt 3.

2013.09.11. 06:23 pestro






Itt már nagyon rutinos befőtt befőző voltam és tudtam, hogy szebbek lesznek a befőttek, ha a körtéket elnegyedelem:). .
 Érett, de kemény gyümölcsöket választottam, megmostam, az őszibarack bőrét lehúztam, vagy ahol nem jött onnan egy éles késsel lehámoztam, majd újra megmostam. A nagyobb barackokat elnegyedeltem a kisebbeket félbe vágtam. 
A körtét  is meghámoztam, hosszában félbe vágtam, a magházat eltávolítottam, majd a fél körtéket szintén hosszában elvágtam.
1,5 liter vizet feltettem forrni, közben egy másik fazekat (ebben szoktam gőzölni) előkészítettem, vizet öntöttem bele úgy, hogy az üvegek  kb 1/3 részéig merüljenek majd el benne első menetben, fel tettem lassú tűzön melegedi.
Előkészítetettem az üvegeket és a tetőket is.
A "szirup" víz felforrt, belefacsartam egy citrom levét, hogy ne barnuljanak meg a gyümölcsök, (jó pici citromsav is) beletettem a körtéket és kb.10 percig hőkezeltem. Egy villával beleügyeskedtem az üvegekbe (tényleg ügyeskednem kellett, mert hosszú, keskeny üvegekbe tettem), egyenletesen elosztva a gyümölcs mennyiségét az üvegek között. Az üvegeket beletettem a gőzölőfazékba, rátettem a tetejét, nem csavartam rá csak annyira, hogy a következő réteg gyümölcsnél meg tudjam fogni és kiemelni. Ennek a gőzölőfazekasdinak az volt a célja, hogy melegen tartsam a már elkészült gyümölcsöket. Jött a következő gyümölcs, "szirupba", hozzáadtam 1 tk. friss levendulavirágot, hőkezelés, az aktuálisan megtöltendő üveget kiemeltem a gözőlőfazékból (szigorúan kesztyűvel), tető le, gyümölcs bele, tető vissza, vissza a fazékba, következő üveg.) A végén feltöltöttem az üvegeket a lével, kicsit vártam, hogy leszivárogjon, újra tettem rá, hogy teljesen tele legyen (mert a gyümölcs még magába fog szívni a léből),lezártam, fejtetőre fordítottam, száraz dunsztba tettem és ott hagytam kihűlni.



 Kb. 2 kg gyümölcsöt dolgoztam fel, amiből átlag  3 db 720 ml-es üveg lett.



További befőttek:

Az üvegek előkészítéséről itt



Szólj hozzá!

Címkék: tartósítás befőzés befőttek őszibarack befőtt körte befőtt cukormentes tartósítás

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyesblogger.blog.hu/api/trackback/id/tr236308772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása