HTML

Vegyes

Friss topikok

Címkék

agárkosbor (1) akác (2) akácvirágos gyögynövényes méz (1) alma (2) almaecet (1) álmatlanság ellen (1) Apicius (1) apiterápia (1) aranyvessző (1) arctonik (1) aszalt sárgabarack (1) A négy évszak (2) A római konyha (1) barna ásóbéka (2) befőttek (3) befőzés (14) békamentés (2) bodza (2) bodzavirágos gyógynövényes méz (1) böjti levesek (1) borsmenta (1) bujdosó mák (fehér) (1) burgonya (2) citromfű (2) Collner Vincze (1) csalán (2) cseh kucsmagomba (5) cseresznye (2) csipkebogyó (2) csipkebogyólekvár (1) csipkebogyó tea készítés (2) cukkini (1) cukkinivirág (1) cukormentes tartósítás (6) Czifray István (5) díjak (1) dió (3) ecetkészítés (1) egytál (6) ernyős sárma (1) ezmegaz (12) Farmos (1) Farrmos (1) fejfájás elleni (1) fekete dió (1) főétel (5) fokhagyma (1) fürgegyík (1) Füves könyv (2) galagonya (1) gasztroajándék (1) gesztenye (1) Gillich István (1) gluténmentes (3) gombák (3) gombatartósítás (1) gombatermesztés (1) gőzben tartósítás (1) gyógygombák (2) gyógynövények (9) gyógynövényes méz (5) gyógynövényes méz készítése (1) gyógyteák (1) gyomorfekély kezelése (1) hajdinaliszt (1) hársafavirág (1) hársfa (1) hársfa levélrügy (1) hársfa rügy (1) hashajtó (1) házi kozmetikum (1) hecsedli (1) homoki gyík (1) homoki nőszirom (1) ibolya (4) idegnyugtató (1) illatos almaecet (1) imazalil (1) Iris pseudacorus (1) izzasztószer (1) játék (1) jégsaláta (1) kamilla (1) káposzta (1) karácsony (1) kékbegy-tanösvény (1) kekszek (2) kenyerek (1) késői laskagomba (1) köhögéscsillapító (1) kökény (1) kökénylekvár (1) komló (5) könyvajánló (1) köptető (1) környezet (1) körömvirág (1) körte befőtt (1) Kossuth Lajos (1) krémsajt (1) kucsmagomba (6) kucsmagombás receptek (1) kucsmagomba tartósítás (1) kukoricaliszt (3) Leányvár (1) lecsepült veronika (1) Legújabb magyar szakácskönyv (1) lekvárok (3) Lénárd Sándor (1) levesek (2) M.Tótfalusi (1) Magyar Elek (1) Márai Sándor (6) mártások (2) martilapu (2) masa harina (1) mazsola (1) medvehagyma (10) Medve Imre (1) meggy (2) Melissae officinalis (1) Mende (1) menta (1) mentaszörp (1) mocsári gólyhír (2) mocsári nőszirom (1) nádcukor (1) napi határ (17) Napsütötte Toszkána (1) nektarin (1) november (2) nyombélfekély kezelése (1) olívaolaj (1) ortofenil-fenol E-231 (1) ősz (1) őszibarack befőtt (1) osztrák csészegomba (2) oxálsav (1) papaver dubium (1) paradicsom (2) parmezán (1) pásztortáska (1) piros árvacsalán (3) piros csészegomba (1) pisztiricgomba Polyporus squamosus (1) pitypang (1) prokloráz (1) Radványszky (1) Radványszky Béla (1) rágcsa (1) Régi magyar szakácskönyvek (1) ribizli (1) rizs (4) ropi (1) rózsa (1) rózsás almaecet (1) rózsavíz (1) salátaboglárka (2) saláták (3) sárgabarackdzsem (1) sárgabaracklekvár (1) sárgarépa (2) sárga nőszirom (1) sárga tyúktaréj (1) sásliliom (1) savanyúkáposzta (1) sós krémek (1) spenót (8) sütik (2) szakácskönyvek (4) Szakácskönyv a római kórból (1) szószok (1) Tápió-vidék (1) tartósítás (7) tartósítószermentes tartósítás (7) tavaszi hérics (1) tejföl (2) téli fülőke (2) tibkenzanol E-233 (1) Tiliae officinalis (1) tojás (3) tojásos ételek (2) tortilla (1) tyúkhúr (3) újhagyma (1) vadkörte (1) vadszederlekvár (1) vaníliás-levendulás sárgabaracklekvár (1) vaníliás-rumos sárgabaracklekvár (1) vaníliás sárgabaracklekvár (1) vegyes befőtt (1) vérehulló fecskefű (1) vesekő kialakulása (1) videók (1) viola odorata (1) vizisikló (1) Vízparti Élet Háza (1) zabpehely (2) zamatos turbolya (4) Zilahy Ágnes (1) zöld turmix (2) Címkefelhő

Indafotó képek

Indavideó

Téli fülőke

2013.02.22. 20:50 pestro


Téli fülőke



Jellegzetesen késő ősszel, illetve enyhe téli vagy kora tavaszi időben terem. Csoportosan különböző fák tuskóin, maradványain terem, sokszor a kéreg alatt futó micéliumkötegekből fejlődik ki. Kis termetű. Kalapja sárga, rozsdasárga, mézsárga, ragadós. Lemezei halványsárgák. Tönkje lefelé sötétül, barnásfekete színű, bársonyos. Halszagú. Több változata és rokon faja ismert.

Értékes. Különösen Japánban nagy mennyiségben termesztett gomba. Világviszonylatban a legnagyobb mennyiségben termesztett gombák közé tartozik. Az 1970-es években nálunk is folytak termesztési kísérletek, de jelentősebb termesztése azóta sem megoldott.

Rokon fajai: 
Iglicefülőke /F. ononidis/, nyári fülőke /F. fennae/ ritkábban és más termőhelyen fordulnak elő. 

Felhasználása:
Régebben ekcémás tünetek ellen, továbbá reumás eredetű szívbetegségek gyógyítására alkalmazták.

Feltételezett gyógyhatásai:
Gombaellenes /fungicid/, antibakteriális /baktericid/, koleszterincsökkentő, antitrombotikus /vérrögoldó/, rákellenes /Sarcoma-180, B-16 melanoma, adenokarcinoma-755, Lewis-tüdőkarcinoma/, továbbá szívinfarktus és trombózis megelőzésére.

Beltartalma, gyógyhatású anyagai: Béta-glukán, proflamin, proteázok.

 Alkalmazása:
A friss vagy szárított gombát ételkészítére, a belőle készített teát pedig kúraszerűen alkalmazhatjuk.  Részletesebb leírás nem ismeret.

 Mellékhatásai: 
A jelentős proteolitikus /fehérjebontó/ hatása miatt igen erőteljes vérrögoldó, ezért trombózis esetén házi alkalmazása tilos, ugyanis kimozdíthatja a vérrögöt, ez pedig halálos veszélyt jelenthet.


Tönkje szívós, rostos, fogyasztásra nem alkalmas. Ajánlatos a nyálkás kalapbőr lehúzása a feldolgozás során, de ezt az aprótermetű példányoknál vagy nagy mennyiségű gomba feldolgozása esetén nem lehet megvalósítani. A tisztítás, nyálkátlanítás általunk is kipróbált és rendszeresen alkalmazott módszere a következő: A látható nagyobb szennyeződésektől megtisztított gombát megfelelő méretű tálba tesszük, kézmeleg vizet engedünk rá, hogy ellepje, ezután egy evőkanálnyi lisztet teszünk rá, összekeverjük a vízben a gombával, és óvatosan forgatjuk, dörzsöljük a gombát. Miután a szennyeződés és a nyálkásság megszűnt, a gombát a folyadékból kiemeljük és hideg vízben óvatos kevergetés, nyomkodás közben többször leöblítjük. Mindezt gyorsan végezzük, hogy a víz gombába szívódását megakadályozzuk.

Levesnek, pörköltnek, fasírozottnak, ecetes-hagymás salátának, tojásos gombának jól felhasználható. Kitűnően konzerválható. Jól szárítható, természetesen ekkor előzőleg csak a mechanikus tisztítása jöhet szóba.



Nagyobb mennyiségű téli fülőkét sikerült szednem.  Gombaszakértővel megvizsgáltattam, bár források szerint szinte ez az egyetlen télen fellelhető ehető gomba, de jobb az óvatosság.  
Még nem volt dolgom korábban ezzel a gombával,  és a tisztítására vonatkozó javallatokat csak később találtam meg, így a következő módon próbáltam megtisztítani:
A gombák tönkjét és a kalapon található levélkéket eltávolítottam. Megpróbáltam lehúzni a kalapbőrt, mivel ez nem sikerült, langyos folyó vízben zöldségmosó szivacs segítségével lemostam a még rajta lévő szennyeződést és nyákot. ( Nem áztattam be, hogy ne szívjon túl sok nedvességet magába) Szűrőben lecsepegtettem.  A nagyobb kalapokat felszeleteltem.
A hagymát felkockáztam, kevés olajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a gombát. ( A Delimano wokban készítettem, hogy minél kevesebb olajat kelljen használnom, a hagyma és a gomba nagyon szereti az olajat:) és a  vélhetően a mosás során felszívott víz a nagyobb felületen gyorsabban el tudjon párologni) és folytattam a dinsztelést. Sóztam, borsoztam, majd belekevertem a tejfölt.(Sűríteni nem kellett, mert főzés során szósz állagú lett.) Közben a tésztát a csomagoláson feltüntetettek szerint megfőztem. Leszűrtem és a gombával összekevertem. A sajátságos íz alatt nem tudom mit értenek ( itt ), szerintem elég finom volt így is.




 




 

Biobiánál ez készült belőle


online gombahatározó - de mindenképpen érdemes szakértővel megvizsgáltatni.
Védett gombák listája

A gombák Erdőkóstoló téma, de a a mikoterápia  a természetgyógyászat része, így nálam is helye van.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógygombák téli fülőke

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyesblogger.blog.hu/api/trackback/id/tr656308845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása