Úgy látom az elmúlt két hónapban szinte csak tartósítással kapcsolatos poszt született, na persze nem vittem túlzásba egyéb konyhai ténykedésemet. Néha még a kenyeret sem vajaztam meg csak üresen kapta be pár falatot, amikor éppen el akartam szédülni az éhségtől, na de most kitettem magamért:)
A rizst alaposan megmostam és beáztattam. Közben a hozzávalókat megmostam és megtisztítottam. A hagymát felkarikáztam, a paprikát felkockáztam, a répát lereszeltem, a cukkinit vékony szeletekre vágtam majd felcsíkoztam, a cukkinivirágot is felszeleteltem. A rizst leszűrtem,az olajat felforrósítottam, átforgattam benne rizst. Amikor kicsit fehéredett felöntöttöm 2 dl vízzel , sóztam, jól átkevertem és elkezdtem párolni, közben gyakran megkevertem. Amikor a vizet magába szívta kb. félidőben voltam a párolással. Hozzáadtam a répát, cukkinit, paprikát,hozzáöntöttem még 1,5 dl vizet és gyakran kevergetve tovább pároltam. Mire magába szívta a vizet megpuhult a rizs, a zöldésgek roppanósak maradtak. Beletettem a cukkinivirágot és megszórtam reszelt parmezánnal és alalposan összzekevertem. A körömvirágról lecsipkedtem a szirmokat a borsikafű ágacskáról a levélkéket és a rizsre szórtam. Nem tudtam mennyire hőérzékeny a sásliliom, így csak a rizs mellé tettem.
Szóval sásliliom, aki még nem próbálta, feltétlenül próbálja ki, mert naggyon-naggyon finomJ, ez a legfinomabb virág, amit eddig ettem.
A sásliliommal kapcsolatos tudásom Erdőkóstolótól származik.
Ezekből készült:
1,5 dl rizs (jobb lett volna kölessel, de azt kicsit tovább kell főzni)
5 cukkinivirág
3 körömvirág
2 sásliliom (ha van több mégjobbJ)
2 újhagyma
½ sárgarépa
½ kaliforniai paprika
½ cukkini
borsikafű
só
reszelt parmezán (ízlés szerint)
olívaolaj