Igény volt valami diós édességre, amiben a diódarabok vannak. Mire az utolsó morzsája is elfogyott, sikerült megírnom a receptet:).
50 dkg zabpehely
10 dkg vaj
12 dkg aszalt sárgabarack/mazsola/áfonya
15 dkg (2.ek.) méz (repce)
20 dkg darált dió, 12 dkg durvára vágott dió, 6 dkg fél dió
2 db közepes tojás
4 dkg 74 % étcsokoládé
1/2 kk. só
½ tk. vanília kivonat
2 kk.szódabikarbóna
1 narancs reszelt héja (bio)
sárgabaracklekvár/narancsdzsem opcionális
A zabpelyhet ledaráltam.
A dióból 20 dkg-t durvára daráltam, 12 dkg-t durvára vágtam. A narancsot megmostam és a héját lereszeltem. A csokoládét szintén durvára vágtam.
A sárgabarackot leöblítettem, felkockáztam. (Ettől annyira nedves lett, hogy nem a tésztából vette el a nedvességet)
A tojást felvertem és belekevertem a mézet, vanília kivonatot és a narancshéjat.
A zabpehelybe beleszórtam a sót, szódabikarbónát, darált diót, aszalt sárgabarackot, a durvára vágott csokoládét, majd az egészet összekevertem.
Beleszeleteltem a vajat és a kezemmel összedolgoztam, hozzáadtam a tojásos keveréket és beledolgoztam. (Egyszerre is mehet a vaj és tojás, csak az eredeti recepthez képest lecsökkentettem a vaj mennyiségét és nem tudtam, hogy elég lesz-e a dióban lévő zsíradék a különbözet pótlására, elég volt).
A tésztát elfeleztem, a nyújtódeszkát megszórtam durvára vágott dióval (ez helyettesítette a lisztezett felületet) a tészta felső részét is megszórtam dióval és kb. fél cm vastagságúra kinyújtottam, nagy méretű pogácsaszaggatóval kiszúrtam. (bonyolultabb kiszúróval, csillag stb. nehéz dolgozni a sok aszalványmiatt).
A tetejére ½ diót, illetve egy részének a közepébe az ujjammal kis mélyedést nyomtam és abba lekvárt tettem.
A másik felével ugyanígy jártam el.
A tepsit kibéleltem sűtőpapírral és ráhelyeztem a kekszeket ,a sütőt előmelegítettem 200 C-ra és kb.7 perc alatt megsütöttem.
A megadott mennyiségből 60 db keksz lett.