HTML

Vegyes

Friss topikok

Címkék

agárkosbor (1) akác (2) akácvirágos gyögynövényes méz (1) alma (2) almaecet (1) álmatlanság ellen (1) Apicius (1) apiterápia (1) aranyvessző (1) arctonik (1) aszalt sárgabarack (1) A négy évszak (2) A római konyha (1) barna ásóbéka (2) befőttek (3) befőzés (14) békamentés (2) bodza (2) bodzavirágos gyógynövényes méz (1) böjti levesek (1) borsmenta (1) bujdosó mák (fehér) (1) burgonya (2) citromfű (2) Collner Vincze (1) csalán (2) cseh kucsmagomba (5) cseresznye (2) csipkebogyó (2) csipkebogyólekvár (1) csipkebogyó tea készítés (2) cukkini (1) cukkinivirág (1) cukormentes tartósítás (6) Czifray István (5) díjak (1) dió (3) ecetkészítés (1) egytál (6) ernyős sárma (1) ezmegaz (12) Farmos (1) Farrmos (1) fejfájás elleni (1) fekete dió (1) főétel (5) fokhagyma (1) fürgegyík (1) Füves könyv (2) galagonya (1) gasztroajándék (1) gesztenye (1) Gillich István (1) gluténmentes (3) gombák (3) gombatartósítás (1) gombatermesztés (1) gőzben tartósítás (1) gyógygombák (2) gyógynövények (9) gyógynövényes méz (5) gyógynövényes méz készítése (1) gyógyteák (1) gyomorfekély kezelése (1) hajdinaliszt (1) hársafavirág (1) hársfa (1) hársfa levélrügy (1) hársfa rügy (1) hashajtó (1) házi kozmetikum (1) hecsedli (1) homoki gyík (1) homoki nőszirom (1) ibolya (4) idegnyugtató (1) illatos almaecet (1) imazalil (1) Iris pseudacorus (1) izzasztószer (1) játék (1) jégsaláta (1) kamilla (1) káposzta (1) karácsony (1) kékbegy-tanösvény (1) kekszek (2) kenyerek (1) késői laskagomba (1) köhögéscsillapító (1) kökény (1) kökénylekvár (1) komló (5) könyvajánló (1) köptető (1) környezet (1) körömvirág (1) körte befőtt (1) Kossuth Lajos (1) krémsajt (1) kucsmagomba (6) kucsmagombás receptek (1) kucsmagomba tartósítás (1) kukoricaliszt (3) Leányvár (1) lecsepült veronika (1) Legújabb magyar szakácskönyv (1) lekvárok (3) Lénárd Sándor (1) levesek (2) M.Tótfalusi (1) Magyar Elek (1) Márai Sándor (6) mártások (2) martilapu (2) masa harina (1) mazsola (1) medvehagyma (10) Medve Imre (1) meggy (2) Melissae officinalis (1) Mende (1) menta (1) mentaszörp (1) mocsári gólyhír (2) mocsári nőszirom (1) nádcukor (1) napi határ (17) Napsütötte Toszkána (1) nektarin (1) november (2) nyombélfekély kezelése (1) olívaolaj (1) ortofenil-fenol E-231 (1) ősz (1) őszibarack befőtt (1) osztrák csészegomba (2) oxálsav (1) papaver dubium (1) paradicsom (2) parmezán (1) pásztortáska (1) piros árvacsalán (3) piros csészegomba (1) pisztiricgomba Polyporus squamosus (1) pitypang (1) prokloráz (1) Radványszky (1) Radványszky Béla (1) rágcsa (1) Régi magyar szakácskönyvek (1) ribizli (1) rizs (4) ropi (1) rózsa (1) rózsás almaecet (1) rózsavíz (1) salátaboglárka (2) saláták (3) sárgabarackdzsem (1) sárgabaracklekvár (1) sárgarépa (2) sárga nőszirom (1) sárga tyúktaréj (1) sásliliom (1) savanyúkáposzta (1) sós krémek (1) spenót (8) sütik (2) szakácskönyvek (4) Szakácskönyv a római kórból (1) szószok (1) Tápió-vidék (1) tartósítás (7) tartósítószermentes tartósítás (7) tavaszi hérics (1) tejföl (2) téli fülőke (2) tibkenzanol E-233 (1) Tiliae officinalis (1) tojás (3) tojásos ételek (2) tortilla (1) tyúkhúr (3) újhagyma (1) vadkörte (1) vadszederlekvár (1) vaníliás-levendulás sárgabaracklekvár (1) vaníliás-rumos sárgabaracklekvár (1) vaníliás sárgabaracklekvár (1) vegyes befőtt (1) vérehulló fecskefű (1) vesekő kialakulása (1) videók (1) viola odorata (1) vizisikló (1) Vízparti Élet Háza (1) zabpehely (2) zamatos turbolya (4) Zilahy Ágnes (1) zöld turmix (2) Címkefelhő

Indafotó képek

Indavideó

Gombatartósítás és gombatermesztés Czifray nyomán

2013.06.05. 09:42 pestro


kucsmagomba




1625. A Csiperke-, kucsma- vagy másféle gombák eltartása.

„Forrázd meg elébb, szárítsd ki, ’s jól kiszáradva pakold el vagy porrá törve tedd üvegekbe. A’ tököt főzd meg előbb, reszeld meg ’s szárítsd ki, az öszve állott darabokat törd öszve, és a’ főzés előtt forrázd meg és morzsold el – ebből ha kiszárad alig látsz egy fontból fél latot, a’ tök téjjel és vajjal igen jó.”

1626. A „Csiperke”-gombának eltartása.

Vágd el a’ szárát, tisztítsd meg, hasítsd két felé és forrald fel egyszer sós vízben. – Azután nyomd ki belőle jól a’ vizet. – Majd forralj erős boreczetet; szerecsendióvirággal, új borsal, szek-fűvel, borsal és babér-levéllel egygyütt, tedd bele a’ gombát, és főzd-fel egyszer. Ha ez frissiben kihült, tedd czukros üvegekbe, önts reá 5 nap mulva olvasztott tiszta ürű-zsirt annyit, hogy a’ gombát egy pár linea magosnyira betakarja; kösd-be az üvegeket erős papírossal és tedd hüves helyre.
Az Angolyok, a’kik a’ friss csiperke-gombát igen szereti:pinczéjekbe növesztik, a’hol annak 3.4, lábnyira a’ faltól 9 rész ló-ganajból, ’s egy rész galamb-ganajból ágyat készítenej.
Szedess ezért gombát, és ültesd be  a’ meleg ágyba jó meszsze egymástól; hintsd be egy és egy és fél hüvelyknyire feketés földdel az ágyat, és öntözgesd meg a’ már egynehány nap a’ levegőn állt vízzel. Ugy minden részeiből az ágynak kicseperednek a’ gombák. – A’ beültetett csiperke gombák csak arra valók, hogy azok által annál többen jöjjenek ki az ágyból.
Ha efféle ágyat készíthetsz, bár nem a’ pinczébe is, könnyen termeszthetsz csiperke gombát, melly annál hamarabb nő, ha ollyan vízzel öntözgeted, mellyben ugyan csak csiperke-gomba nőtt. – Egyéb-aránt minden héten csak egyszer öntözd meg lágy meleg vizzel.”

Forrás:  Czifray István: Magyar nemzeti szakácskönyve, magyar gazdaasszonyok szükségleteihez alkalmazva 572-573.oldal

A könyv  1816-os változat itt elérhető.
Egyéb tartósítási módok:


http://erdokostolo.blogspot.hu/2012/12/erdei-gombasavanyu-gombatartositas-i.html
http://erdokostolo.blogspot.hu/2013/04/kucsmagomba-hazi-konzerv-avagy.html 









 


Szólj hozzá!

Címkék: gombatermesztés Czifray István gombatartósítás

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyesblogger.blog.hu/api/trackback/id/tr546308797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása