HTML

Vegyes

Friss topikok

Címkék

agárkosbor (1) akác (2) akácvirágos gyögynövényes méz (1) alma (2) almaecet (1) álmatlanság ellen (1) Apicius (1) apiterápia (1) aranyvessző (1) arctonik (1) aszalt sárgabarack (1) A négy évszak (2) A római konyha (1) barna ásóbéka (2) befőttek (3) befőzés (14) békamentés (2) bodza (2) bodzavirágos gyógynövényes méz (1) böjti levesek (1) borsmenta (1) bujdosó mák (fehér) (1) burgonya (2) citromfű (2) Collner Vincze (1) csalán (2) cseh kucsmagomba (5) cseresznye (2) csipkebogyó (2) csipkebogyólekvár (1) csipkebogyó tea készítés (2) cukkini (1) cukkinivirág (1) cukormentes tartósítás (6) Czifray István (5) díjak (1) dió (3) ecetkészítés (1) egytál (6) ernyős sárma (1) ezmegaz (12) Farmos (1) Farrmos (1) fejfájás elleni (1) fekete dió (1) főétel (5) fokhagyma (1) fürgegyík (1) Füves könyv (2) galagonya (1) gasztroajándék (1) gesztenye (1) Gillich István (1) gluténmentes (3) gombák (3) gombatartósítás (1) gombatermesztés (1) gőzben tartósítás (1) gyógygombák (2) gyógynövények (9) gyógynövényes méz (5) gyógynövényes méz készítése (1) gyógyteák (1) gyomorfekély kezelése (1) hajdinaliszt (1) hársafavirág (1) hársfa (1) hársfa levélrügy (1) hársfa rügy (1) hashajtó (1) házi kozmetikum (1) hecsedli (1) homoki gyík (1) homoki nőszirom (1) ibolya (4) idegnyugtató (1) illatos almaecet (1) imazalil (1) Iris pseudacorus (1) izzasztószer (1) játék (1) jégsaláta (1) kamilla (1) káposzta (1) karácsony (1) kékbegy-tanösvény (1) kekszek (2) kenyerek (1) késői laskagomba (1) köhögéscsillapító (1) kökény (1) kökénylekvár (1) komló (5) könyvajánló (1) köptető (1) környezet (1) körömvirág (1) körte befőtt (1) Kossuth Lajos (1) krémsajt (1) kucsmagomba (6) kucsmagombás receptek (1) kucsmagomba tartósítás (1) kukoricaliszt (3) Leányvár (1) lecsepült veronika (1) Legújabb magyar szakácskönyv (1) lekvárok (3) Lénárd Sándor (1) levesek (2) M.Tótfalusi (1) Magyar Elek (1) Márai Sándor (6) mártások (2) martilapu (2) masa harina (1) mazsola (1) medvehagyma (10) Medve Imre (1) meggy (2) Melissae officinalis (1) Mende (1) menta (1) mentaszörp (1) mocsári gólyhír (2) mocsári nőszirom (1) nádcukor (1) napi határ (17) Napsütötte Toszkána (1) nektarin (1) november (2) nyombélfekély kezelése (1) olívaolaj (1) ortofenil-fenol E-231 (1) ősz (1) őszibarack befőtt (1) osztrák csészegomba (2) oxálsav (1) papaver dubium (1) paradicsom (2) parmezán (1) pásztortáska (1) piros árvacsalán (3) piros csészegomba (1) pisztiricgomba Polyporus squamosus (1) pitypang (1) prokloráz (1) Radványszky (1) Radványszky Béla (1) rágcsa (1) Régi magyar szakácskönyvek (1) ribizli (1) rizs (4) ropi (1) rózsa (1) rózsás almaecet (1) rózsavíz (1) salátaboglárka (2) saláták (3) sárgabarackdzsem (1) sárgabaracklekvár (1) sárgarépa (2) sárga nőszirom (1) sárga tyúktaréj (1) sásliliom (1) savanyúkáposzta (1) sós krémek (1) spenót (8) sütik (2) szakácskönyvek (4) Szakácskönyv a római kórból (1) szószok (1) Tápió-vidék (1) tartósítás (7) tartósítószermentes tartósítás (7) tavaszi hérics (1) tejföl (2) téli fülőke (2) tibkenzanol E-233 (1) Tiliae officinalis (1) tojás (3) tojásos ételek (2) tortilla (1) tyúkhúr (3) újhagyma (1) vadkörte (1) vadszederlekvár (1) vaníliás-levendulás sárgabaracklekvár (1) vaníliás-rumos sárgabaracklekvár (1) vaníliás sárgabaracklekvár (1) vegyes befőtt (1) vérehulló fecskefű (1) vesekő kialakulása (1) videók (1) viola odorata (1) vizisikló (1) Vízparti Élet Háza (1) zabpehely (2) zamatos turbolya (4) Zilahy Ágnes (1) zöld turmix (2) Címkefelhő

Indafotó képek

Indavideó

Gyógynövényes mézek készítése, tárolása, felhasználása

2013.04.30. 20:30 pestro


Gyógynövényes mézek, akkor folytassuk. Tavaly nagyon sokféle gyógynövényes mézet tettem el, volt ánizsos, bazsalikomos, bodzás, levendulás, mentás, muskotályzsályás, ökörfarkkórós, kapros stb. akit esetleg érdekel megtalálja a blogon hogy milyenek készültek még.

Miért jó a gyógynövényes méz?
A gyógynövényes mézek alapját a mézet,  a méhek készítik, a gyógynövényeket mi tesszük bele. (Persze léteznek méhek által  gyógynövények virágjából készített mézek is pl. kakukkfű, menta, levendulaméz stb) A mézbe áztatott gyógynövények hatóanyaguk, illatanyaguk egy részét átadják a méznek és természetesen az ízét is megváltoztatják, adott növényre jellemző ízre.(nem minden hatóanyag oldódik ki, mert bizonyos anyagok csak vízben, olajban vagy hő hatására vonhatók ki). Óvatosan gyűjtött, keveset mozgatott virágok virágporuk nagyrészét megőrzik, így ez a nagyon értékes növényi hatóanyag is belekerül a mézbe. Ugyanúgy használható, mint a méz általában, de a kioldódott hatóanyag kiegészíti a méz gyógyhatását.

Hogyan készül?
A virágokat nem, az egyéb egyéb zöld növényeket (menta, citromfű stb.) megmossuk és 1-2 óra alatt leszárítuk  róla a nedvességet. A virágokat szétterítjük és néha óvatosan megmozgatjuk, ha lenne lakójuk az el tudjon távozni. Ha nagyobbak a levelek felaprítjuk, de a kisebbeket is érdemes, majd üvegekbe tesszük és ráönjük a mézet. A méz lassan leszivárog a levelek vagy virágok között, ha szükséges még töltünk utána mézet, hogy lefedje a növényeket, általában szükséges. Pár óra vagy 1/2 nap elteltével a növények feljönnek a méz felszínére. A mézbe nem lehet fém eszközöket használni, így vagy műanyag, fa vagy kerámia eszközök valamelyikével visszanyomjuk és kicsit átkeverjük. Magas nedvességtartalmú virágok esetén kicsit hígabb, folyósabb mézet kapunk. Általában 2-3 nap alatt kivonódik az íz a növényekből és adott növényre jellemző ízű és illatú gyögynövényes mézünk lesz, de érdemes 1-2 hétig érlelni. Utána  egy műanyag szűrőn leszűrjük a mézet a növényről és  alaposan kipréseljük.  Mivel teljesen nem lehet, az édes virágot vagy növényt felhasználhatjuk teák vagy egyéb italok ízesítésére.

Mi történik, ha nem szűrjük le a növényekről a mézet?
Semmi:), illetve attól függ, milyen célra kívánjuk felhasználni. A méznek erős a vízelvonó hatása,( bőrápolásnál sem alkalmazzuk 20 percnél tovább, mert szárítja a bőrt) emiatt a beáztatott növények teljesen megkeményednek, ( bazsalikom, bodza, menta, ökörfarkkóró). Mivel a méz kristályosodásra hajlamos, különösen a vegyes virágméz, így a növények is belekristályosodnak a mézbe. El lehetett ropogtatni, de folyadékba téve, rövid áztatás után visszapuhulnak.

Hogyan tároljuk?
Lezárt üvegekben, hűtőben vagy szobahőmérsékleten. Mindkét módon tárolt mézek megőrizték a minőségüket.

A  gyógynövényel készült mézek felhasználása esetén vegyük figyelembe adott növényre vonatkozó  kontraindikációkat. Okokról itt.

A gyógynövények gyűjtésének szabályairól itt


Szólj hozzá!

Címkék: gyógynövényes méz gyógynövényes méz készítése

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyesblogger.blog.hu/api/trackback/id/tr676308814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása