Szinte az egyik legismertebb gyógynövény számtalan felhasználási módja létezik. Ezek közül talán legeltejedtebb a tea és a lekvárkészítés. A csipkebogyónak magas a C-vitamin tartalma, emiatt a téli időszakban napi 1-2 csésze tea elfogyasztásával hozzájárulhatunk szervezetünk folyamatos C-vitamin szükségletének biztosításához.
Hogyan kell csipkebogyóteát készíteni?
Hogyan készül általában a csipkebogyó tea? Hideg áztatással vagy forrázattal. Mindkét módszernek van előnye és hátránya.
Hideg áztatás, a csipkehúst (magozott bogyó) 6-8 órára langyos vízbe áztatják, majd szűrik, esetleg mézzel ízesítik és fogyasztják. (vannak olyan vélekedések, hogy rövidebb ideig áztassuk, mert elszaporodhatnak benne nemkívánt baktériumok)
előnye: gyümölcshús C-vitamin tartalma nem károsodik
hátránya:a gyümölcshúsban lévő egyéb hőre oldódó hatóanyagok nem kerülnek kivonásra és így sok értékes anyagot elpocsékolunk. (Tételezzük fel, hogy nem vagyunk olyan takarékosak, hogy a teakészítés során leszűrt gyümölcshúst összegyűjtjük későbbi feldolgozásra).
Forrázat vizet forralnak és a csipkehúsra öntik, lefedik, amikor langyosra hűlt mézzel ízesitve vagy ízesítés nélkül fogyasztják.
előnye:a gyümölcshúsban lévő hőre oldódó anyagok kivonásra kerülnek.
hátránya: a C-vitamin hőérzékeny, emiatt a tea legértékesebb hatóanyagának nagyrésze elvész.
Hogyan kell tehát csipkebogyóteát készíteni? A két módszer ötvözésével.
Egy kévéskanál csipkehúst (magozott csipkebogyó) 6-8 órára 2 dl langyos vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. Ezt követően 2 dl vizet forralunk és a leszűrt gyümölcshúst leforrázzuk, lefedjük, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Amikor langyosra hűlt a két teát összeöntjük és mézzel ízesítjük vagy ízesítés nélkül fogyasztjuk.
Hogyan készítsük ha csak szárított bogyónk van?
A bogyót felhasználás előtt egy mozsárban zúzzuk össze és a fentiek szerint járjunk el. Az elkészült teát ebben az esetben egy filteren szűrjük le fogyasztás előtt. (A bogyóban lévő szőrök gyomorproblémákat okozhatnak)
Egészségünkre:)