HTML

Vegyes

Friss topikok

Címkék

agárkosbor (1) akác (2) akácvirágos gyögynövényes méz (1) alma (2) almaecet (1) álmatlanság ellen (1) Apicius (1) apiterápia (1) aranyvessző (1) arctonik (1) aszalt sárgabarack (1) A négy évszak (2) A római konyha (1) barna ásóbéka (2) befőttek (3) befőzés (14) békamentés (2) bodza (2) bodzavirágos gyógynövényes méz (1) böjti levesek (1) borsmenta (1) bujdosó mák (fehér) (1) burgonya (2) citromfű (2) Collner Vincze (1) csalán (2) cseh kucsmagomba (5) cseresznye (2) csipkebogyó (2) csipkebogyólekvár (1) csipkebogyó tea készítés (2) cukkini (1) cukkinivirág (1) cukormentes tartósítás (6) Czifray István (5) díjak (1) dió (3) ecetkészítés (1) egytál (6) ernyős sárma (1) ezmegaz (12) Farmos (1) Farrmos (1) fejfájás elleni (1) fekete dió (1) főétel (5) fokhagyma (1) fürgegyík (1) Füves könyv (2) galagonya (1) gasztroajándék (1) gesztenye (1) Gillich István (1) gluténmentes (3) gombák (3) gombatartósítás (1) gombatermesztés (1) gőzben tartósítás (1) gyógygombák (2) gyógynövények (9) gyógynövényes méz (5) gyógynövényes méz készítése (1) gyógyteák (1) gyomorfekély kezelése (1) hajdinaliszt (1) hársafavirág (1) hársfa (1) hársfa levélrügy (1) hársfa rügy (1) hashajtó (1) házi kozmetikum (1) hecsedli (1) homoki gyík (1) homoki nőszirom (1) ibolya (4) idegnyugtató (1) illatos almaecet (1) imazalil (1) Iris pseudacorus (1) izzasztószer (1) játék (1) jégsaláta (1) kamilla (1) káposzta (1) karácsony (1) kékbegy-tanösvény (1) kekszek (2) kenyerek (1) késői laskagomba (1) köhögéscsillapító (1) kökény (1) kökénylekvár (1) komló (5) könyvajánló (1) köptető (1) környezet (1) körömvirág (1) körte befőtt (1) Kossuth Lajos (1) krémsajt (1) kucsmagomba (6) kucsmagombás receptek (1) kucsmagomba tartósítás (1) kukoricaliszt (3) Leányvár (1) lecsepült veronika (1) Legújabb magyar szakácskönyv (1) lekvárok (3) Lénárd Sándor (1) levesek (2) M.Tótfalusi (1) Magyar Elek (1) Márai Sándor (6) mártások (2) martilapu (2) masa harina (1) mazsola (1) medvehagyma (10) Medve Imre (1) meggy (2) Melissae officinalis (1) Mende (1) menta (1) mentaszörp (1) mocsári gólyhír (2) mocsári nőszirom (1) nádcukor (1) napi határ (17) Napsütötte Toszkána (1) nektarin (1) november (2) nyombélfekély kezelése (1) olívaolaj (1) ortofenil-fenol E-231 (1) ősz (1) őszibarack befőtt (1) osztrák csészegomba (2) oxálsav (1) papaver dubium (1) paradicsom (2) parmezán (1) pásztortáska (1) piros árvacsalán (3) piros csészegomba (1) pisztiricgomba Polyporus squamosus (1) pitypang (1) prokloráz (1) Radványszky (1) Radványszky Béla (1) rágcsa (1) Régi magyar szakácskönyvek (1) ribizli (1) rizs (4) ropi (1) rózsa (1) rózsás almaecet (1) rózsavíz (1) salátaboglárka (2) saláták (3) sárgabarackdzsem (1) sárgabaracklekvár (1) sárgarépa (2) sárga nőszirom (1) sárga tyúktaréj (1) sásliliom (1) savanyúkáposzta (1) sós krémek (1) spenót (8) sütik (2) szakácskönyvek (4) Szakácskönyv a római kórból (1) szószok (1) Tápió-vidék (1) tartósítás (7) tartósítószermentes tartósítás (7) tavaszi hérics (1) tejföl (2) téli fülőke (2) tibkenzanol E-233 (1) Tiliae officinalis (1) tojás (3) tojásos ételek (2) tortilla (1) tyúkhúr (3) újhagyma (1) vadkörte (1) vadszederlekvár (1) vaníliás-levendulás sárgabaracklekvár (1) vaníliás-rumos sárgabaracklekvár (1) vaníliás sárgabaracklekvár (1) vegyes befőtt (1) vérehulló fecskefű (1) vesekő kialakulása (1) videók (1) viola odorata (1) vizisikló (1) Vízparti Élet Háza (1) zabpehely (2) zamatos turbolya (4) Zilahy Ágnes (1) zöld turmix (2) Címkefelhő

Indafotó képek

Indavideó

Téli gyógyteák - 1.Csipkebogyótea

2013.11.21. 19:39 pestro



Szinte az egyik legismertebb gyógynövény számtalan felhasználási módja létezik. Ezek közül talán legeltejedtebb a  tea és a lekvárkészítés. A csipkebogyónak magas a C-vitamin tartalma, emiatt a téli időszakban napi 1-2 csésze tea elfogyasztásával hozzájárulhatunk  szervezetünk folyamatos C-vitamin szükségletének biztosításához.

Hogyan kell csipkebogyóteát készíteni?
Hogyan készül általában a csipkebogyó tea? Hideg áztatással vagy forrázattal. Mindkét módszernek van előnye és hátránya.

Hideg áztatás, a csipkehúst (magozott bogyó) 6-8 órára langyos vízbe áztatják, majd szűrik, esetleg mézzel ízesítik és fogyasztják. (vannak olyan vélekedések, hogy rövidebb ideig áztassuk, mert elszaporodhatnak benne nemkívánt baktériumok)
előnye: gyümölcshús C-vitamin tartalma nem károsodik
hátránya:a gyümölcshúsban lévő egyéb hőre oldódó hatóanyagok nem kerülnek kivonásra és így sok értékes anyagot elpocsékolunk. (Tételezzük fel, hogy nem vagyunk olyan takarékosak, hogy a teakészítés során leszűrt gyümölcshúst összegyűjtjük későbbi feldolgozásra).

Forrázat vizet forralnak és a csipkehúsra öntik, lefedik, amikor langyosra hűlt mézzel  ízesitve vagy ízesítés nélkül fogyasztják.
előnye:a gyümölcshúsban lévő hőre oldódó anyagok kivonásra kerülnek.
hátránya: a C-vitamin hőérzékeny, emiatt a tea legértékesebb hatóanyagának nagyrésze elvész.

Hogyan kell tehát csipkebogyóteát készíteni? A két módszer  ötvözésével.
Egy kévéskanál csipkehúst (magozott csipkebogyó) 6-8 órára 2 dl langyos vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. Ezt követően 2 dl vizet forralunk és a leszűrt gyümölcshúst leforrázzuk, lefedjük, 10 percig  állni hagyjuk, majd leszűrjük. Amikor langyosra hűlt a két teát összeöntjük és mézzel ízesítjük vagy ízesítés nélkül fogyasztjuk.

Hogyan készítsük ha csak szárított bogyónk van?
A bogyót felhasználás előtt egy mozsárban zúzzuk össze és a fentiek szerint járjunk el. Az elkészült teát ebben az esetben egy filteren szűrjük le fogyasztás előtt. (A bogyóban lévő szőrök gyomorproblémákat okozhatnak)

Egészségünkre:)

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyteák csipkebogyó csipkebogyó tea készítés

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyesblogger.blog.hu/api/trackback/id/tr626308759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása