Nem tudom, ha teljes egészében a természet éléstárára lennénk utalva kihúztuk volna-e eddig, de most tobzódunk az ajándékokban. Kucsmagomba, medvehagyma, stb.:). Mivel épp volt itthon mindkettő, szerencsére a rizs gluténmentes diétába is illeszkedik, így adta magát, hogy ez készüljön. Mondjuk, én jobban szeretem az ilyen szószos ételeket tésztával, különösen fussilival, de a gombaszószt rizzsel is finom. Egy kis roston sült csirkemellet el tudtam volna hozzá képzelni, de így is tökéletes volt:). Lehet, a mostani sok diéta miatt, vagy mert régen ettem minőségi gombát (pl.vargánya)vagy mert nagyon jól főzök:), de nagyon finom volt, bár a gombához értők, kicsit lesajnálják a cseh kucsmagombát, mondván csak azért olyan népszerű, mert ez az első igazi tavaszi gomba. Nem tudom, akinek van szerencséje kipróbálni, majd eldönti, hogy ízlik-e neki vagy csak az elmegy kategória. Én mindenesre ma újra felkerekedek, dacolva széllel és kökénybokorral:) és szedek, mert nemcsak fagyasztani akarok, hanem megpróbálkozom a szárítással is.
2 adaghoz
Ho zzávalók szószhoz:
1 fej vöröshagyma (póré jobb lett volna, mert attól még finomabb)
20 db kucsmagomba
1 dl tejszín
1 ek. tejföl
1 ek.kukoricakeményítő
só
bors
pici olívaolaj
Hozzávalók körethez:
2 dl rizs
5 levél medvehagyma
1.ek. olívaolaj
só
Elkészítése:
A kucsmagombák fejét kicsípjük, ha a rönkön maradt gyökér eltávolítjuk. Alaposan megmossuk. A rönköt feldaraboljuk. A hagymát megtisztítjuk, aprítjuk, majd az olajon kicsit megdinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt rönköket és pároljuk. Amikor majdnem kész hozzáadjuk a fejeket is és folytatjuk a párolást. Sózzuk, borsozzuk, a végén kukoricakeményítőből , tejszínből és tejfölből habarást készítünk, a gombához adjuk és besűrítjük.
A rizst alaposan megmossuk, kevés olajon „pirítjuk”, majd kb. kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, sózzuk és puhára pároljuk. Amikor majdnem teljesen megpuhult, a megmosott és apróra vágott medvehagymát hozzáadjuk és készre pároljuk.
Előző napi krumplis verzió:)
Sok kucsmagombás recept itt.
ezmegaz a facebook-on:)