HTML

Vegyes

Friss topikok

Címkék

agárkosbor (1) akác (2) akácvirágos gyögynövényes méz (1) alma (2) almaecet (1) álmatlanság ellen (1) Apicius (1) apiterápia (1) aranyvessző (1) arctonik (1) aszalt sárgabarack (1) A négy évszak (2) A római konyha (1) barna ásóbéka (2) befőttek (3) befőzés (14) békamentés (2) bodza (2) bodzavirágos gyógynövényes méz (1) böjti levesek (1) borsmenta (1) bujdosó mák (fehér) (1) burgonya (2) citromfű (2) Collner Vincze (1) csalán (2) cseh kucsmagomba (5) cseresznye (2) csipkebogyó (2) csipkebogyólekvár (1) csipkebogyó tea készítés (2) cukkini (1) cukkinivirág (1) cukormentes tartósítás (6) Czifray István (5) díjak (1) dió (3) ecetkészítés (1) egytál (6) ernyős sárma (1) ezmegaz (12) Farmos (1) Farrmos (1) fejfájás elleni (1) fekete dió (1) főétel (5) fokhagyma (1) fürgegyík (1) Füves könyv (2) galagonya (1) gasztroajándék (1) gesztenye (1) Gillich István (1) gluténmentes (3) gombák (3) gombatartósítás (1) gombatermesztés (1) gőzben tartósítás (1) gyógygombák (2) gyógynövények (9) gyógynövényes méz (5) gyógynövényes méz készítése (1) gyógyteák (1) gyomorfekély kezelése (1) hajdinaliszt (1) hársafavirág (1) hársfa (1) hársfa levélrügy (1) hársfa rügy (1) hashajtó (1) házi kozmetikum (1) hecsedli (1) homoki gyík (1) homoki nőszirom (1) ibolya (4) idegnyugtató (1) illatos almaecet (1) imazalil (1) Iris pseudacorus (1) izzasztószer (1) játék (1) jégsaláta (1) kamilla (1) káposzta (1) karácsony (1) kékbegy-tanösvény (1) kekszek (2) kenyerek (1) késői laskagomba (1) köhögéscsillapító (1) kökény (1) kökénylekvár (1) komló (5) könyvajánló (1) köptető (1) környezet (1) körömvirág (1) körte befőtt (1) Kossuth Lajos (1) krémsajt (1) kucsmagomba (6) kucsmagombás receptek (1) kucsmagomba tartósítás (1) kukoricaliszt (3) Leányvár (1) lecsepült veronika (1) Legújabb magyar szakácskönyv (1) lekvárok (3) Lénárd Sándor (1) levesek (2) M.Tótfalusi (1) Magyar Elek (1) Márai Sándor (6) mártások (2) martilapu (2) masa harina (1) mazsola (1) medvehagyma (10) Medve Imre (1) meggy (2) Melissae officinalis (1) Mende (1) menta (1) mentaszörp (1) mocsári gólyhír (2) mocsári nőszirom (1) nádcukor (1) napi határ (17) Napsütötte Toszkána (1) nektarin (1) november (2) nyombélfekély kezelése (1) olívaolaj (1) ortofenil-fenol E-231 (1) ősz (1) őszibarack befőtt (1) osztrák csészegomba (2) oxálsav (1) papaver dubium (1) paradicsom (2) parmezán (1) pásztortáska (1) piros árvacsalán (3) piros csészegomba (1) pisztiricgomba Polyporus squamosus (1) pitypang (1) prokloráz (1) Radványszky (1) Radványszky Béla (1) rágcsa (1) Régi magyar szakácskönyvek (1) ribizli (1) rizs (4) ropi (1) rózsa (1) rózsás almaecet (1) rózsavíz (1) salátaboglárka (2) saláták (3) sárgabarackdzsem (1) sárgabaracklekvár (1) sárgarépa (2) sárga nőszirom (1) sárga tyúktaréj (1) sásliliom (1) savanyúkáposzta (1) sós krémek (1) spenót (8) sütik (2) szakácskönyvek (4) Szakácskönyv a római kórból (1) szószok (1) Tápió-vidék (1) tartósítás (7) tartósítószermentes tartósítás (7) tavaszi hérics (1) tejföl (2) téli fülőke (2) tibkenzanol E-233 (1) Tiliae officinalis (1) tojás (3) tojásos ételek (2) tortilla (1) tyúkhúr (3) újhagyma (1) vadkörte (1) vadszederlekvár (1) vaníliás-levendulás sárgabaracklekvár (1) vaníliás-rumos sárgabaracklekvár (1) vaníliás sárgabaracklekvár (1) vegyes befőtt (1) vérehulló fecskefű (1) vesekő kialakulása (1) videók (1) viola odorata (1) vizisikló (1) Vízparti Élet Háza (1) zabpehely (2) zamatos turbolya (4) Zilahy Ágnes (1) zöld turmix (2) Címkefelhő

Indafotó képek

Indavideó

Most jöjjenek a befőttek! - Vegyes befőtt 2.

2013.09.10. 07:46 pestro

Ehhez hasonlót tavaly is készítettem, bár fogalmam sincs, hogy hogyan, de az idei így készült:) Egy kicsit hosszadalmas, de cserébe szépek, bár jobban mutatna, ha a körtéket is elnegyedelem:)

Érett, de kemény gyümölcsöket választottam majd megmostam,
a barackok héját lehúztam, elnegyedeltem,
a körtét meghámoztam, a magházat eltávolítottam, feldaraboltam (jövőre ezeket is elnegyedelem)
a szőlőt leszemeztem
a szilvát kimagoztam és félbevágtam (jövőre egészben hagyom)
az esetlegesen nagyon érett részeket megettem:) (az nem jó a befőttbe és nem akartam külön tenni, hogy plussz feladatot generáljak vele)

Rétegezni akartam a különböző gyümölcsöket ezért:
1,5 liter vizet feltettem forrni, közben egy fazekat (ebben szoktam gőzölni) előkészítettem, vizet öntöttem bele úgy, hogy az üvegek  kb 1/3 részéig merüljenek majd el benne első menetben, fel tettem lassú tűzön melegedi.(Ha túl sok a víz, ahogy telnek az üvegek egyre többet fognak kiszorítani és a ) Előkészítetettem az üvegeket és a tetőket is.
A "szirup" víz felforrt, belefacsartam egy citrom levét, hogy ne barnuljanak meg, (jó pici citromsav is) beletettem a barackokat és kb.10 percig hőkezeltem. Egy villával beleügyeskedtem az üvegekbe (tényleg ügyeskednem kellett, mert hosszú, keskeny üvegekbe tettem), egyenletesen elosztva a gyümölcs mennyiségét az üvegek között. Az üvegeket beletettem a gőzölőfazékba, rátettem a tetejét, nem csavartam rá csak annyira, hogy a következő réteg gyümölcsnél meg tudjam fogni és kiemelni. Ennek a gőzölőfazekasdinak az volt a célja, hogy melegen tartsam a már elkészült gyümölcsöket. Jött a következő gyümölcs, "szirupba", hőkezelés, az aktuálisan megtöltendő üveget kiemeltem a gözőlőfazékból (szigorúan kesztyűvel), tető le, gyümölcs bele, tető vissza, vissza a fazékba, következő üveg. Ezt addig folytattam amíg a gyümölcsökből tartott.(sárga húsú őszibarack, Champion, körte, szőlő, szilva) A végén feltöltöttem lével, kicsit vártam, hogy leszivárogjon, lezártam, fejtetőre fordítottam, száraz dunsztba tettem és ott hagytam kihűlni.

Kb. 2 kg gyümölcsöt dolgoztam fel, amiből átlag  3 db 720 ml-es üveg lett.
Szerintem tavaly kevésbé bonyolultan csináltam:)
Tavaly tettem bele rózsaszirmokat is, hogy amikor felbontom több legyen benne a nyárból:)
További befőttek:
Alma befőtt
Nektarin befőtt
Levendulás körte és őszibarack befőtt
Az üvegek előkészítéséről itt




Szólj hozzá!

Címkék: befőzés befőttek tartósítószermentes tartósítás cukormentes tartósítás vegyes befőtt

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyesblogger.blog.hu/api/trackback/id/tr406308773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása