HTML

Vegyes

Friss topikok

Címkék

agárkosbor (1) akác (2) akácvirágos gyögynövényes méz (1) alma (2) almaecet (1) álmatlanság ellen (1) Apicius (1) apiterápia (1) aranyvessző (1) arctonik (1) aszalt sárgabarack (1) A négy évszak (2) A római konyha (1) barna ásóbéka (2) befőttek (3) befőzés (14) békamentés (2) bodza (2) bodzavirágos gyógynövényes méz (1) böjti levesek (1) borsmenta (1) bujdosó mák (fehér) (1) burgonya (2) citromfű (2) Collner Vincze (1) csalán (2) cseh kucsmagomba (5) cseresznye (2) csipkebogyó (2) csipkebogyólekvár (1) csipkebogyó tea készítés (2) cukkini (1) cukkinivirág (1) cukormentes tartósítás (6) Czifray István (5) díjak (1) dió (3) ecetkészítés (1) egytál (6) ernyős sárma (1) ezmegaz (12) Farmos (1) Farrmos (1) fejfájás elleni (1) fekete dió (1) főétel (5) fokhagyma (1) fürgegyík (1) Füves könyv (2) galagonya (1) gasztroajándék (1) gesztenye (1) Gillich István (1) gluténmentes (3) gombák (3) gombatartósítás (1) gombatermesztés (1) gőzben tartósítás (1) gyógygombák (2) gyógynövények (9) gyógynövényes méz (5) gyógynövényes méz készítése (1) gyógyteák (1) gyomorfekély kezelése (1) hajdinaliszt (1) hársafavirág (1) hársfa (1) hársfa levélrügy (1) hársfa rügy (1) hashajtó (1) házi kozmetikum (1) hecsedli (1) homoki gyík (1) homoki nőszirom (1) ibolya (4) idegnyugtató (1) illatos almaecet (1) imazalil (1) Iris pseudacorus (1) izzasztószer (1) játék (1) jégsaláta (1) kamilla (1) káposzta (1) karácsony (1) kékbegy-tanösvény (1) kekszek (2) kenyerek (1) késői laskagomba (1) köhögéscsillapító (1) kökény (1) kökénylekvár (1) komló (5) könyvajánló (1) köptető (1) környezet (1) körömvirág (1) körte befőtt (1) Kossuth Lajos (1) krémsajt (1) kucsmagomba (6) kucsmagombás receptek (1) kucsmagomba tartósítás (1) kukoricaliszt (3) Leányvár (1) lecsepült veronika (1) Legújabb magyar szakácskönyv (1) lekvárok (3) Lénárd Sándor (1) levesek (2) M.Tótfalusi (1) Magyar Elek (1) Márai Sándor (6) mártások (2) martilapu (2) masa harina (1) mazsola (1) medvehagyma (10) Medve Imre (1) meggy (2) Melissae officinalis (1) Mende (1) menta (1) mentaszörp (1) mocsári gólyhír (2) mocsári nőszirom (1) nádcukor (1) napi határ (17) Napsütötte Toszkána (1) nektarin (1) november (2) nyombélfekély kezelése (1) olívaolaj (1) ortofenil-fenol E-231 (1) ősz (1) őszibarack befőtt (1) osztrák csészegomba (2) oxálsav (1) papaver dubium (1) paradicsom (2) parmezán (1) pásztortáska (1) piros árvacsalán (3) piros csészegomba (1) pisztiricgomba Polyporus squamosus (1) pitypang (1) prokloráz (1) Radványszky (1) Radványszky Béla (1) rágcsa (1) Régi magyar szakácskönyvek (1) ribizli (1) rizs (4) ropi (1) rózsa (1) rózsás almaecet (1) rózsavíz (1) salátaboglárka (2) saláták (3) sárgabarackdzsem (1) sárgabaracklekvár (1) sárgarépa (2) sárga nőszirom (1) sárga tyúktaréj (1) sásliliom (1) savanyúkáposzta (1) sós krémek (1) spenót (8) sütik (2) szakácskönyvek (4) Szakácskönyv a római kórból (1) szószok (1) Tápió-vidék (1) tartósítás (7) tartósítószermentes tartósítás (7) tavaszi hérics (1) tejföl (2) téli fülőke (2) tibkenzanol E-233 (1) Tiliae officinalis (1) tojás (3) tojásos ételek (2) tortilla (1) tyúkhúr (3) újhagyma (1) vadkörte (1) vadszederlekvár (1) vaníliás-levendulás sárgabaracklekvár (1) vaníliás-rumos sárgabaracklekvár (1) vaníliás sárgabaracklekvár (1) vegyes befőtt (1) vérehulló fecskefű (1) vesekő kialakulása (1) videók (1) viola odorata (1) vizisikló (1) Vízparti Élet Háza (1) zabpehely (2) zamatos turbolya (4) Zilahy Ágnes (1) zöld turmix (2) Címkefelhő

Indafotó képek

Indavideó

Ribizlidzsem

2013.06.23. 14:35 pestro





Úgy veszem észre, ahogy öregszem, minden étel/alapanyag előhív bennem egy emléket:). A ribizli nem egyszerűen ribizli, hanem emlékek sora.  Nyár, meleg, tanya, lovak, gümölcssaláta, ribizlis joghurttorta, ribizli szemezés. A szüleimnek volt kulcsa a lakásomhoz, és nyáron gyakran előfordult, amikor hazaértem éjjel hulla fáradtan egy vödör ribizlit táltam a konyhámban, amivel kezdenem kellett valamit. Ez az akciójuk heti rendszerességgel megismétlődött, a legkülönbözőbb napokon. Az az emlékképem, hogy brutál meleg van a lakásban, folyik rólam a víz, a TV előtt ülök vagy a rádiót hallgatom és  hajnalig ribizlit szemezek:).  Önmagában nem szeretem, az én ízlésemnek túl savanyú, de édesebb gyümölccsel gyümölcssalátában, vagy a joghurttortában remek. Másba is, de én leginkább ezekbe használom, nem beszélve a pozitív  élettani hatásáról .
Két évvel ezelőtt főztem egy üveg ribizlidzsemet és annyira finom volt, hogy tavaly megújráztam, de sajna a kísérleti példány valamilyen okból megadta magát. Az idén alig vártam, hogy érjen és készítsek, bár a kevésbé macerás lekvárfajtákat jobban szeretem.

Ribizlidzsem
A ribizlit alaposan megmostam és leszemeztem. Szokták villával lehúzni a szemeket a szárról, de belémivódott, hogy a fagyasztáshoz szép ép szemek kellenek:). Leturmixoltam és egy szűrön átpasszíroztam.   Itt elhibáztam, kicsit meg kellett volna nyomkodnom, hogy kicsi nedvesség kijöjjön  és ne főzéssel kelljen elvezetnem, de ez csak később jutott eszembe, hiába meleg van:). A leturmixolt mennyiség 1 liter volt, passzirozás után 700 ml. A befőzőlábasban feltettem melegedni , hozzáadtam 10 dkg cukrot,- a mentánál megírtam, hogy miért nem méz, xillit, vagy sztívia-, és  alacsony hőfokon, állandó keverés mellett el kezdtem főzni, inkább csak párologtattam. Főztem, főztem, nem mértem az időt. Nagy lábasban , kis mennyiség nagy párolgási felület így gyorsan sűrűsödött.  Hozzáadtam 1 tk. agar agart, ezzel még pár percig „forraltam” majd az előzőleg  előkészített üvegekbe kanalaztam. (itt minden üvegek előszítéséről)  Az üvegeket lezártam, fejtetőre fordítottam, majd száraz dunsztba tettem és ott hagytam kihűlni.
Amikor nekiálltam a bejegyzést megírni, megnéztem, hogy van a technológia Kapitán Mária könyvében. A lényeg:az átpasszírozott magot és héjat kevés vízbe tesszük és elvben a héj felúszik a tetejére, amit le lehet szedni és beletenni a dzsembe. Na ezt majd jövőre fogom kipróbálni.

1 liter turmixolt ribizli
10 dkg cukor
1 tk. agar-agar

Pontosan 2 üveg 220 ml dzsem lett és egy mini kóstoló kb.1/2 dl. Elég savanyú, még nekem is, de fogyasztás előtt, ha majd akkor is savanyúnak ítéljük pici mézet teszük bele. Cukor nélkül is el lehetett volna készíteni vagy egyéb édes gyümölccsel. Úgy láttam a recepteknél 1:1 a cukor gyümölcs arány, de szerintem attól brutál édes lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: ribizli befőzés

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyesblogger.blog.hu/api/trackback/id/tr206308789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása