A gyógynövényes mézekről itt írtam. A képen bodzás és akávirágos gyógynövényes méz látható. A bodzás menta és citromfű valamint citrom hozzáadásával készült, az akácvirágos csak citrommal. Tavaly a citromos típusúakat átszűrés után hűtőben tároltam. (nem romlékony, mert a hűtőben tárolt levendulás-citromos mézem kb. 1 hónapja a meleg konyhában tárolódik és nem mutatja a romlás jeleit)
Akácos
Bodzás
1 nap múlva a bodza- és akácvirágos. Jól látható, hogy a mézben lévő virágok kb. 1/3 résznyire összenyomhatóak. Mindkét gyógynövényes méz íze finom, adott növényre jellemző mézes ízzel. A zöld részeket (levél szár) mindkét növény felhasználása előtt távolítsuk el, mert mérgező!
A gyógynövényel készült mézek felhasználása esetén vegyük figyelembe adott növényre vonatkozó kontraindikációkat is. Okokról itt.
A gyógynövények gyűjtésének szabályairól ittBodzáról itt