HTML

Vegyes

Friss topikok

Címkék

agárkosbor (1) akác (2) akácvirágos gyögynövényes méz (1) alma (2) almaecet (1) álmatlanság ellen (1) Apicius (1) apiterápia (1) aranyvessző (1) arctonik (1) aszalt sárgabarack (1) A négy évszak (2) A római konyha (1) barna ásóbéka (2) befőttek (3) befőzés (14) békamentés (2) bodza (2) bodzavirágos gyógynövényes méz (1) böjti levesek (1) borsmenta (1) bujdosó mák (fehér) (1) burgonya (2) citromfű (2) Collner Vincze (1) csalán (2) cseh kucsmagomba (5) cseresznye (2) csipkebogyó (2) csipkebogyólekvár (1) csipkebogyó tea készítés (2) cukkini (1) cukkinivirág (1) cukormentes tartósítás (6) Czifray István (5) díjak (1) dió (3) ecetkészítés (1) egytál (6) ernyős sárma (1) ezmegaz (12) Farmos (1) Farrmos (1) fejfájás elleni (1) fekete dió (1) főétel (5) fokhagyma (1) fürgegyík (1) Füves könyv (2) galagonya (1) gasztroajándék (1) gesztenye (1) Gillich István (1) gluténmentes (3) gombák (3) gombatartósítás (1) gombatermesztés (1) gőzben tartósítás (1) gyógygombák (2) gyógynövények (9) gyógynövényes méz (5) gyógynövényes méz készítése (1) gyógyteák (1) gyomorfekély kezelése (1) hajdinaliszt (1) hársafavirág (1) hársfa (1) hársfa levélrügy (1) hársfa rügy (1) hashajtó (1) házi kozmetikum (1) hecsedli (1) homoki gyík (1) homoki nőszirom (1) ibolya (4) idegnyugtató (1) illatos almaecet (1) imazalil (1) Iris pseudacorus (1) izzasztószer (1) játék (1) jégsaláta (1) kamilla (1) káposzta (1) karácsony (1) kékbegy-tanösvény (1) kekszek (2) kenyerek (1) késői laskagomba (1) köhögéscsillapító (1) kökény (1) kökénylekvár (1) komló (5) könyvajánló (1) köptető (1) környezet (1) körömvirág (1) körte befőtt (1) Kossuth Lajos (1) krémsajt (1) kucsmagomba (6) kucsmagombás receptek (1) kucsmagomba tartósítás (1) kukoricaliszt (3) Leányvár (1) lecsepült veronika (1) Legújabb magyar szakácskönyv (1) lekvárok (3) Lénárd Sándor (1) levesek (2) M.Tótfalusi (1) Magyar Elek (1) Márai Sándor (6) mártások (2) martilapu (2) masa harina (1) mazsola (1) medvehagyma (10) Medve Imre (1) meggy (2) Melissae officinalis (1) Mende (1) menta (1) mentaszörp (1) mocsári gólyhír (2) mocsári nőszirom (1) nádcukor (1) napi határ (17) Napsütötte Toszkána (1) nektarin (1) november (2) nyombélfekély kezelése (1) olívaolaj (1) ortofenil-fenol E-231 (1) ősz (1) őszibarack befőtt (1) osztrák csészegomba (2) oxálsav (1) papaver dubium (1) paradicsom (2) parmezán (1) pásztortáska (1) piros árvacsalán (3) piros csészegomba (1) pisztiricgomba Polyporus squamosus (1) pitypang (1) prokloráz (1) Radványszky (1) Radványszky Béla (1) rágcsa (1) Régi magyar szakácskönyvek (1) ribizli (1) rizs (4) ropi (1) rózsa (1) rózsás almaecet (1) rózsavíz (1) salátaboglárka (2) saláták (3) sárgabarackdzsem (1) sárgabaracklekvár (1) sárgarépa (2) sárga nőszirom (1) sárga tyúktaréj (1) sásliliom (1) savanyúkáposzta (1) sós krémek (1) spenót (8) sütik (2) szakácskönyvek (4) Szakácskönyv a római kórból (1) szószok (1) Tápió-vidék (1) tartósítás (7) tartósítószermentes tartósítás (7) tavaszi hérics (1) tejföl (2) téli fülőke (2) tibkenzanol E-233 (1) Tiliae officinalis (1) tojás (3) tojásos ételek (2) tortilla (1) tyúkhúr (3) újhagyma (1) vadkörte (1) vadszederlekvár (1) vaníliás-levendulás sárgabaracklekvár (1) vaníliás-rumos sárgabaracklekvár (1) vaníliás sárgabaracklekvár (1) vegyes befőtt (1) vérehulló fecskefű (1) vesekő kialakulása (1) videók (1) viola odorata (1) vizisikló (1) Vízparti Élet Háza (1) zabpehely (2) zamatos turbolya (4) Zilahy Ágnes (1) zöld turmix (2) Címkefelhő

Indafotó képek

Indavideó

Zamatos turbolya leves erdei és kerti zöldekkel és nem zöldekkel kétféleképpen

2013.04.21. 10:06 pestro





Nem tudom pontosan felidézni, hogy  Erdőkóstolónál vagy Pszichowellness konyhájában  olvastam először a  zamatos turbolyáról. Már tavaly is nagyon ki akartam próbálni, de mint sokaknak, nekem is problémám volt a beazonosítással. A legviccesebb, hogy most ott szedtem, ahol tavaly szagolgattam. Hiába stimmelt a leírás a növényre (petrezselyemhez hasonló) a lelőhely (akácos aljnövényzet (is)), de tavaly nem sikerült felismernem az ánizsillatot, hiába morzsolgattam a leveleket. Az idén végre megtört a jég és sikerült minden kétséget kizáróan beazonosítanom, így a kucsmagombánál már sikerült kipróbálnom, szóval Isteni. Itt már áradoztam róla:)

A mai levesben a zamatos turbolya a lényeg, a többi hozzávalót inkább csak „ha már itt vagyok, szedek” alapon gyűjtöttem  az erdőben és inkább a sűrítésnél, mint az íznél van jelentősége. Most annyira rákaptam  megpróbálok a kertbe betelepíteni, de nem akarom a véletlenre bízni a téli készletemet, fagyasztani is fogok belőle. Szárítható fagyasztható, de a forrás szerint erre csak a friss hajtások alkalmasak, később keserű lesz az íze.

Hozzávalók 2 adaghoz:
1 csokor zamatos turbolya
1 csokor spenót
1 csokor tyúkhúr
1 csokor csalán
2 db burgonya (20 dkg)
olívaolaj
½ dl tejszín (opcionális)
1 ek. tejföl (opcionális)
bors

Elkészítése:
A zöldeket megmossuk, felaprítotjuk és kevés olajon vagy vajon megpároljuk. A kenyér sütéshez eleve több krumplit főztem azt használtam fel levével együtt a leveshez, de ha nincs éppen főtt burgonya akkor a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk és kicsit több vízben, mint ami ellepi megfőzzük. Hozzáadjuk a párolt zöldeket és összerottyantjuk. Botmixerrel pépesítjük, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a tejszínt és a tejfölt.

2. nap (Mivel éppen nem volt kéznél főtt krumpli és nagyon éhes voltam, így gyorsítottam a folyamatot:)

1 jó nagy sárgarépa
2 nagyobb burgonya
1 csokor zamatos turbolya
2-3 szál medvehagyma
olívaolaj
bors

A medvehagymát, turbolyát megmostam felaprítottam. A répát és burgonyát megtisztítottam, megmostam és külün-külön ledaráltam (reszelni is lehet). A burgonyát kicsit több forró vízben feltettem főni.A répát kevés olajon roppanósra pároltam és hozzákevertem a turbolyát és a medvehagymát. Végül a burgonyával összeöntöttem, összerottyantottam és már ettük is.
Szóval, levesben is nagyon finom a családom szkeptikus tagjainak is ízlett:)

Közben találtam sok receptet:
Itt pont nem akácosban van, de a környéken terítve van vele. Ha letépünk egy növénykét vagy megmorzsoljuk a levelét érezhető az ánizsos illat. A wiki szerint édeskés ízű nyílván így van, mert édespetrezselyemnek is nevezik, de szerintem meg ánizs az íze is:)



A kertbe ültetett példány.

Szólj hozzá!

Címkék: burgonya spenót medvehagyma sárgarépa csalán gyógynövények levesek tyúkhúr zamatos turbolya böjti levesek

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyesblogger.blog.hu/api/trackback/id/tr746308827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása