Mostanában csupa vad ételt készítek:) Bocs, ha már unjátok a kucsmagombás posztokat, de már nem nagyon lesz, mert itt már lefutott a szezon:( Aki benézett már vagy ismer tudja, hogy ritkán szoktam ételről áradozni , de ez a mártás annyira finom, hogy ezért érdemes volt megszületnem:). (Bocs, ha valakinek csalódást okoz) Amikor először kóstoltam a turbolyát nem tudom, miért lepett meg, hogy ánizs ízű, hiszen az illata is ánizs. Ánizsízű, de olyan visszafogottan.
Sajna vasárnap csak kóstolót szedtem , így ma el kellett gyalogolnom érte 6 km-t. Ez önmagában nem lenne nagy szám, de brutálisen feltörte a sarkam a bakancs még az április eleji határjárásnál és azóta többször gyalogoltam vele ennél hosszabbakat , így mára annyira elvadult a helyzet, hogy csak papucsban tudok sántikálni és így is nagyon fáj. De nem volt más választásom, mert a töltött gombafejek már várták, hogy megkapják a zamatos turbolyamártást:)
Ez nem is recept, inkább ötlet
A turbolyát felaprítottam kevés vajban és vízben megpároltam. A kukoricakeményítőt kevés vízben feloldottam, hozzáadtam a tejszínt, tejfölt és besűrítettem és a végén sóztam, borsoztam.
A gombafejeket leforráztam, a rizsbe kevés parmezánt reszeltem, kicsit borsoztam, hogy fűszeresebb legyen és megtöltöttem a fejeket. Seprenyőbe kevés olajat löttyintettem, felforrósítottam és minden oldalát átsütöttem a gombáknak (grillezni is lehet). Amikor elkészült parmezánt reszeltem a tetejére és hagytam ráolvadni.
Azt nem tudom, a többi kucsmagomba faj hogy viselkedik, mert a receptek szerint tölthető:). Nekem nehezen ment. Már az első főzésnél is kísérleteztem a megtöltéssel , akkor krémsajttal, mivel szakadtak a fejek, gondolkodtam, hogy most nyersen töltöm meg. Végül úgy találtam ez akkor lenne jó módszer, ha valami szószosban rotyogtatnám, mert akkor megpuhul. Végül csak forróvíz alá dugtam egy pillanatra, de így ugyanaz lett az eredmény, mint a főzésnél, szakadtak.
A kucsmagomba bármivel tölthető, krémsajttal, fűszeres rizzsel, hússal, főzhető, süthető. A zamatos turbolyát pedig mindenki vegye fel a kipróbálandók listájára!:) Nem is tudom, hogy tudtam eddig élni nélküle.
Ez pedig a holnapi ebéd alapanyag:)
Sok recept itt és
http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2013/04/kucsmagomba-leves.html
http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2013/04/zamatos-turbolyas-kucsmagombaszosz.html
http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2013/04/kucsmagombas-szendvicskrem.html
http://erdokostolo.blogspot.hu/2012/03/nem-minden-erdei-eheto-noveny.html
http://egycseppbodzas.blogspot.hu/2011/05/egy-ujabb-pasztoretel-fokhagymas.html
http://egycseppbodzas.blogspot.hu/2011/05/egy-ujabb-pasztoretel-fokhagymas.html
http://habolondneszeddle.blogspot.hu/2010/04/kucsmagomba-capuccino.html
http://utazasagasztronomiaban.blogspot.hu/2013/04/marvanysajtos-kucsmagomba-ragu.html
http://utazasagasztronomiaban.blogspot.hu/2013/04/marvanysajtos-kucsmagomba-ragu.html