HTML

Vegyes

Friss topikok

Címkék

agárkosbor (1) akác (2) akácvirágos gyögynövényes méz (1) alma (2) almaecet (1) álmatlanság ellen (1) Apicius (1) apiterápia (1) aranyvessző (1) arctonik (1) aszalt sárgabarack (1) A négy évszak (2) A római konyha (1) barna ásóbéka (2) befőttek (3) befőzés (14) békamentés (2) bodza (2) bodzavirágos gyógynövényes méz (1) böjti levesek (1) borsmenta (1) bujdosó mák (fehér) (1) burgonya (2) citromfű (2) Collner Vincze (1) csalán (2) cseh kucsmagomba (5) cseresznye (2) csipkebogyó (2) csipkebogyólekvár (1) csipkebogyó tea készítés (2) cukkini (1) cukkinivirág (1) cukormentes tartósítás (6) Czifray István (5) díjak (1) dió (3) ecetkészítés (1) egytál (6) ernyős sárma (1) ezmegaz (12) Farmos (1) Farrmos (1) fejfájás elleni (1) fekete dió (1) főétel (5) fokhagyma (1) fürgegyík (1) Füves könyv (2) galagonya (1) gasztroajándék (1) gesztenye (1) Gillich István (1) gluténmentes (3) gombák (3) gombatartósítás (1) gombatermesztés (1) gőzben tartósítás (1) gyógygombák (2) gyógynövények (9) gyógynövényes méz (5) gyógynövényes méz készítése (1) gyógyteák (1) gyomorfekély kezelése (1) hajdinaliszt (1) hársafavirág (1) hársfa (1) hársfa levélrügy (1) hársfa rügy (1) hashajtó (1) házi kozmetikum (1) hecsedli (1) homoki gyík (1) homoki nőszirom (1) ibolya (4) idegnyugtató (1) illatos almaecet (1) imazalil (1) Iris pseudacorus (1) izzasztószer (1) játék (1) jégsaláta (1) kamilla (1) káposzta (1) karácsony (1) kékbegy-tanösvény (1) kekszek (2) kenyerek (1) késői laskagomba (1) köhögéscsillapító (1) kökény (1) kökénylekvár (1) komló (5) könyvajánló (1) köptető (1) környezet (1) körömvirág (1) körte befőtt (1) Kossuth Lajos (1) krémsajt (1) kucsmagomba (6) kucsmagombás receptek (1) kucsmagomba tartósítás (1) kukoricaliszt (3) Leányvár (1) lecsepült veronika (1) Legújabb magyar szakácskönyv (1) lekvárok (3) Lénárd Sándor (1) levesek (2) M.Tótfalusi (1) Magyar Elek (1) Márai Sándor (6) mártások (2) martilapu (2) masa harina (1) mazsola (1) medvehagyma (10) Medve Imre (1) meggy (2) Melissae officinalis (1) Mende (1) menta (1) mentaszörp (1) mocsári gólyhír (2) mocsári nőszirom (1) nádcukor (1) napi határ (17) Napsütötte Toszkána (1) nektarin (1) november (2) nyombélfekély kezelése (1) olívaolaj (1) ortofenil-fenol E-231 (1) ősz (1) őszibarack befőtt (1) osztrák csészegomba (2) oxálsav (1) papaver dubium (1) paradicsom (2) parmezán (1) pásztortáska (1) piros árvacsalán (3) piros csészegomba (1) pisztiricgomba Polyporus squamosus (1) pitypang (1) prokloráz (1) Radványszky (1) Radványszky Béla (1) rágcsa (1) Régi magyar szakácskönyvek (1) ribizli (1) rizs (4) ropi (1) rózsa (1) rózsás almaecet (1) rózsavíz (1) salátaboglárka (2) saláták (3) sárgabarackdzsem (1) sárgabaracklekvár (1) sárgarépa (2) sárga nőszirom (1) sárga tyúktaréj (1) sásliliom (1) savanyúkáposzta (1) sós krémek (1) spenót (8) sütik (2) szakácskönyvek (4) Szakácskönyv a római kórból (1) szószok (1) Tápió-vidék (1) tartósítás (7) tartósítószermentes tartósítás (7) tavaszi hérics (1) tejföl (2) téli fülőke (2) tibkenzanol E-233 (1) Tiliae officinalis (1) tojás (3) tojásos ételek (2) tortilla (1) tyúkhúr (3) újhagyma (1) vadkörte (1) vadszederlekvár (1) vaníliás-levendulás sárgabaracklekvár (1) vaníliás-rumos sárgabaracklekvár (1) vaníliás sárgabaracklekvár (1) vegyes befőtt (1) vérehulló fecskefű (1) vesekő kialakulása (1) videók (1) viola odorata (1) vizisikló (1) Vízparti Élet Háza (1) zabpehely (2) zamatos turbolya (4) Zilahy Ágnes (1) zöld turmix (2) Címkefelhő

Indafotó képek

Indavideó

Hideg fokhagymaleves a Napsütötte Toszkánából, fokhagyma pro és kontra

2013.05.16. 12:55 pestro





Fokhagymaleves, szerintem csak párszor ettem, mindig éttermi verziót és valahogy nem volt akkor hatással rám, hogy otthon megújrázzam. Jobban szeretem a kicsit több matériát tartalmazó leveseket. Azután tavaly tavasszal belebotlottam egy receptbe, ahol valami csodaként emlegetik  Frances Mayes Napsütötte  Toszkána című könyvében szereplő fokhagymalevest. Gondoltam, ha ekkora durranás ez a fokhagymaleves, akkor megveszem a könyvet, nehogy kimaradjak valami jóból:). A könyv az útleíráson túl szakácskönyv is.  Kb egy évig csak az  olvasásig jutottam, de a böjtben elkészítettem a  híres-neves fokhagymalevest. Két változtatással, húslé nélkül. és az évszakra és hőmérsékletre való tekintettel  melegen ettük. A könyvben a recept a nyári levesek között szerepel.  Finom,de a nagy durranás nálam elmaradt, lehet, túl nagy volt az elvárásom, de mindenki döntse el majd maga. Ellenben a burgonyát, mint lehetséges sűrítőanyagot el kezdtem alkalmazni azoknál a  leveseknél (is), amiket korábban tejszínnel és kukoricakeményítővel  készítettem.

A recept:
 „Ahogy a 40 gerezd fokhagymával sült csirke esetében, itt sem kell rettegnünk a nagy mennyiségű fokhagymától. A főzés elveszi a fokhagyma erejét, de nem veszi el az ízét.
Tisztítsunk meg 2 fej fokhagymát. Vágjuk fel egy kisebb hagymát, hámozzunk meg és kockázzunk fel 2 közepes méretű burgonyát. Dinszteljük a hagymát 1 evőkanál olívaolajban; amikor üvegesedni kezd, adjuk hozzá a fokhagymát. A fokhagymának meg kell puhulnia, de nem szabad barnára sülni; kis lángon süssük. Pároljuk meg a kockára vágott burgonyát, és adjuk a hagymához és fokhagymához 1 csésze csirkehúsleves kíséretében. Forraljuk fel, majd tegyük takarékra a lángot, és kis lángon fözzük 20 percig. Pépesítsük turmixgépben, majd öntsük vissza a fazékba; adjunk hozzá még négy csésze csirkehúslevest és egy evőkanál apróra vágott kakukkfüvet. (Ha nincs pépesítő gépünk, a főzés megkezdése előtt a fokhagymát és a hagymát nyomjuk ki fokhagymanyomóval vagy vágjuk nagyon apró darabokra, a megpárolt burgonyát pedig krumplinyomóval törjük össze.) Keverjünk hozzá ½  csésze zsíros tejszínt. Ízesítsük sóval és borssal, majd hűtsük le. Tálalás előtt keverjük össze, és hintsük meg apróra vágott kakukkfűvel vagy snidlinggel. 6 személynek elegendő”

(Frances Mayes: Napsütötte Toszkána Primi piatti/Első fogások Hideg fokhagymaleves 153.oldal)

 szakácskönyvben  nem szerepel.

Magyar Elek eképp vélekedik a fokhagymáról :

„A fokhagyma - amelyet a francia szívesen alkalmaz – a magyar konyha egyetlen fogásából sem nélkülüzhetetlen. Néhány specialitásban őrzi a helyét, pl. friss kolbászban a fokhagyma kisajtolt levének néhány csepje. A kényesebb ízlésűek még így is félretolják és inkább a citromos kolbászt választják. Kossuth Lajos turini remetesége idején Poszner Gábor kassai polgárnál „finom vagdalékú citromos magyar kolbászt” rendelt, „de úgy, hogy fokhagyma a közelébe se járjon”.

Azért olyan sok a panasz a fokhagymára, mert fogyasztói körül néha naphosszat, széles felhőben árad elkeserítően kellemetlen szaga (amit illatnak nevezni túlzott udvariasság volna.) Egyeduralomra törve eltünteti az ízekben gazdag vagdalthús, a hideg pecsenye, a finom-sima spenót, az üde zöldbab sajátos zamatait. Némely hívei „ellenállhatatlannak” tartják s vállalják érte a hosszan tartó „szagos” vezeklést, mások gyógyhatását hírdető legendákkal mentegetik. Valójában semmivel sincs több hasznára egészségünknek, mint más fűszerek az emsztés megjavításával és bizonyos baktériumellenes tevékenységgel. Igaz, az 50-es években a holland „vasolastin” fokhagymakivonattal akarta gyógyítaniaz érelmeszesedést és fékezni az öregedést, de ez a próbálkozás a klinikai kipróbálásnál megbukott.

A fokhagymát persze a barátai megszokásból, ízlésük és környezetük türelme szerint bármikor, bárhol nyugodtan fogyaszthatják, gerezdszámra tehetik levesbe, főzelékbe, disznótorosba, bedörzsölhetik vele a zsírban frissen kisütött kenyérszeletet, a zsíros pirítóst, csak embertársaikra legyenek tekintettel s a következő 24 órában csúcsforgalomban, zsúfolt járműre lehetőleg ne szálljanak fel...És saját jól felfogott érdekében ilyenkor senki se hajoljon ahhoz, akit éppen meghódítani készül...

A fokhagymának ugyanis vannak barátai, sőt rajongói is, de akik nem tartoznak közéjük, egyenesen riadoznak a közellététől. Szagának agressziv  „támadása” sokakat riadt menekülésre késztet, akár éhen is maradnak, eltávoznek az asztaltól – mert itt végletesek az ítéletek.”

(Magyar Elek:Ínyesmester szakácskönyve (27-28. o.)

Vamiért nekem úgy tűnik, Magyar Elek nem a rajongók táborába tartozott.  Felesleges volna vitatkozni azzal a megállapítással, amit  a fokhagyma illatára valamint fogyasztása után követendő magatartásra tesz, de a gyógyhatás tekintetében kiigazítás szükséges. 

Nézzük a fokhagymát, mint gyógynövényt. 

Hatóanyagai:
Erősen antibakteriális és gombaellenes hatását Louis Pasteur már 1858-ban leírta, később 1920-ban a svájci Sandoz gyógyszergyár izolálta az antibakteriális hatóanyag vegyületeit; az alliin-t és az abból kialakuló allicin-t. Kínai kutatók által In vitro (emberi szervezeten kívül) végzett kísérletek arra engednek következtetni, hogy az allicin más élettani hatásai mellett ráksejt ellenes tulajdonsággal is rendelkezik. A fokhagyma tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, valamint több vitamint (A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin), amiknek köszönhetően erős antioxidáns hatást fejt ki. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunrendszer erősítő hatást is megfigyeltek. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja.
A modern orvostudomány igazolta a fokhagyma vérnyomáscsökkentő, baktérium- vírus- és gombaellenes, emésztéstelősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, epe- és májműködést elősegítő hatását. Sokáig úgy vélték és néhány korábban elvégzett kísérlet eredményei is arra mutattak, hogy a magas koleszterin szint csökkentésére is hatásos, azonban a Stanford Egyetem vizsgálatai (2007. február) nem igazolták ezt az elképzelést.


(Mivel a fokhagyma is a csípős anyagokat tartalmazó növény, így belsőleges használata, nyombél- és gyomorfekély esetén TILOS)

Szólj hozzá!

Címkék: fokhagyma gyógynövények Napsütötte Toszkána Kossuth Lajos Czifray István Magyar Elek

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyesblogger.blog.hu/api/trackback/id/tr236308801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása