Tavaly mindről lemaradtam a komlórügyről, zamatos turbolyáról, a saláta boglárkáról. Most már tudtam, hogy mit hol találok, így lényegesen könnyebb helyzetben voltam az alapanyagok beszerzést illetően. Mivel mindenfélét találtam komlórügyet, zamatos turbolyát semmi sem álhatta útját ennek a vad opusznak:) Épp mikor posztolni akartam láttam meg Erdőkóstoló Facebook oldalán Olajzöld levelek kéken blog felhívását, így nevezek a játékra.
Hozzávalók gombához
25 dkg kucsmagomba
1 fej vöröshagyma
1,5 dl tejszín
1 ek. tejföl (opcionális)
1 ek. kukoricakeményítő
1 marék zamatos turbolya
só
bors
olívaolaj
Hozzávalók rizshez
2 dl rizs
1 sárgarépa
15 db kb.25 cm komlóhajtás
olívaolaj
só
A gombát alaposan megmostam, a fejeket lecsíptem, a szárakat összedaraboltam. A hagymát, megtisztítottam megmostam és felkockáztam. Az olívaolajat felmelegítettem, beletettem a hagymát és pár percig dinszteltem, majd hozzáadtam a feldarabolt gombaszárat és folytattam a dinsztelést.Sóztam, amikor a szárak megpuhultak hozzáadtam a gombafejeket is és folytattam a párolást. A végén borsoztam és beletettem az előzőleg megmosott és felaprított turbolyát. A kukoricakeményítőt kevés vízben feloldottam, hozzáadtam a tejszínt és besűrítettem vele a gombát.
A rizst alaposan megmostam. Az olajat felforrósítottam, átforgattam benne a rizst, majd sóztam és kb. kétszeres mennyiségű vízzel felöntöttem. Közben a répát megtisztítottam 3-4 cm darabokra vágtam és vékony csíkokra ledaráltam (reszelni is lehet). A komlót megmostam és kb. 1,5 cm-es darabokra vágtam. Amikor a rizs már majdnem teljesen megpuhult és felszívta a vizet, beletettem a répát és a komlót és az egészet összepároltam. Tálalásnál még szórtam rá turbolyát.
Ritkán van, hogy egy ételtől oda vagyok, de ez most nagyon bejött:)
ezmegaz a facebook-on:)